12-16 Jaar

Achtergrond leerlijn 12-16 Jaar

Deelnemers in Sterk Techniek Achterhoek (STO) en Noord-Twente werken samen om jongeren te interesseren in techniek en ze op te leiden tot vakmensen. Het initiatief richt zich op jongeren in de regio en helpt hen hun technische vaardigheden te ontwikkelen.

In de leerlijn 12-16 jaar ligt de nadruk op technisch hoogwaardig onderwijs in combinatie met hybride leren.

 De lokalen zijn inmiddels voorzien van de nieuwste machines aangevuld met de nieuwste simulatie apparatuur zoals een professionele heftruck/vrachtwagen/tractorssimulator.

Daarnaast zijn de scholen in de regio voorzien van augmented reality lassimulatie, een AR-bril, overlapt digitale inhoud in echte omgevingen en objecten.

Ook een spuitsimulatie met virtual reality is een mooie aanvulling voor de Mobiliteit en transport en Bouw, wonen en interieur profielen, een VR bril plaatst je in een  kunstmatige, 3-dimensionale werkelijkheid die wordt gecreëerd door de computer.

Een belangrijk onderdeel van het initiatief zijn de hybride leeromgevingen. Dit zijn werkomgevingen waarin leerlingen zowel op school als in het bedrijfsleven ervaringen opdoen. Het idee is om theoretische kennis en praktische vaardigheden te combineren om ervoor te zorgen dat de leerlingen optimaal voorbereid zijn op hun toekomstige carrière.

Hybride leren

is een belangrijk onderdeel van de moderne aanpak van onderwijs in deze regio. Het biedt leerlingen de kans om hun theoretische en praktische kennis op school te combineren met praktijkervaringen in het bedrijfsleven. Het leidt tot beter voorbereide schoolverlaters, die niet alleen een brede basiskennis hebben, maar ook al enige praktijkervaring in hun vakgebied hebben opgedaan. Dit maakt hen een sterke kandidaat op de arbeidsmarkt. Het doel is om jongeren te inspireren en te stimuleren om een carrière in de techniek na te streven. Door goed geoutilleerde lokalen/werkplaatsen en de hybride leeromgevingen zijn we erin geslaagd om jongeren enthousiast te maken voor techniek en ervoor te zorgen dat ze worden opgeleid tot vakmensen die nodig zijn op de arbeidsmarkt.